Nieuws

Baarmoederhalskanker 2024

Baarmoederhalskanker is in de meeste gevallen het gevolg van een besmetting met het humane papillomavirus (HPV), dat is een seksueel overdraagbare aandoening. Bij de meeste vrouwen verdwijnt de infectie spontaan zonder specifieke symptomen te hebben gehad. Als het virus niet verdwijnt, spreekt men van een chronische infectie. Hierbij kunnen letsels ontstaan, die -zonder behandeling- kunnen evolueren naar baarmoederhalskanker over een periode van 10 jaar. Van het HPV bestaan er verschillende types. Transformatie tot baarmoederhalskanker wordt vaak veroorzaakt door HPV type 16. In een vroeg stadium zijn er geen symptomen merkbaar. In een later stadium kan er witverlies optreden of bloedverlies tussen de menstruaties, na de menopauze of na seksuele betrekkingen.
Screening laat toe om voorstadia van baarmoederhalskanker vroeg op te sporen. Het uitstrijkje is een eenvoudige en pijnloze test die alle vrouwen systematisch zouden moeten uitvoeren vanaf hun 25° tot hun 65°. Door vroege en kwalitatieve opsporing komt baarmoederhalskanker in België niet erg vaak voor (600 vrouwen per jaar in België). 
Naast regelmatige opsporing is er ook vaccinatie mogelijk om je te beschermen tegen baarmoederhalskanker. Opsporing met uitstrijkjes blijft evenwel nodig omdat het vaccin niet 100% bescherming biedt.
De maand januari is de internationale maand in de strijd tegen baarmoederhalskanker. Meer informatie kan je terug vinden op de website van het bevolkingsonderzoek (https://bevolkingsonderzoek.be/nl).

Je houd misschien ook van..