Uncategorized

Januari, internationale maand van de strijd tegen baarmoederhalskanker

Voor vrouwen van 25 tot en met 64 jaar is het aangewezen om zich driejaarlijks te laten screenen voor baarmoederhalskanker door middel van een baarmoederhalsuitstrijkje.
Als vrouw kan je dit laten doen op eigen initiatief. Vrouwen die zich niet of niet tijdig laten screenen, maar voor wie dit onderzoek wel is aangewezen, krijgen een uitnodigingsbrief voor deelname aan het georganiseerd bevolkingsonderzoek. In dit filmpje kom je te weten hoe dit onderzoek in zijn werk gaat.

In 2020 kregen 68.782 Belgen kanker waarvan 593 baarmoederhalskanker (cijfers van Stichting tegen kanker). In Vlaanderen krijgen elk jaar ongeveer 360 vrouwen baarmoederhalskanker.

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), dat overdraagbaar is door seksueel contact. In sommige gevallen veroorzaakt dit virus letsels die kunnen veranderen in kanker wanneer ze niet worden behandeld. Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich uiterst langzaam en kent meerdere voorstadia. Door 3-jaarlijks een uitstrijkje te laten nemen, kan je tijdig deze voorstadia opsporen en laten behandelen om alzo baarmoederhalskanker te voorkomen. Vroegtijdige opsporing loont!

In de toekomst zullen vrouwen tussen 30 en 64 jaar om de vijf jaar een HPV-test kunnen laten afnemen. Dat zijn de ministers van Volksgezondheid overeengekomen tijdens een interministeriële conferentie in december 2022. Is deze positief dan volgt alsnog een klassiek uitstrijkje. Ook de vaccinatie van jongeren tegen HPV blijft belangrijk net als het uitstrijkje bij vrouwen tussen 25 en 29 jaar.

Het is uiterst belangrijk om vrouwen te sensibiliseren en te wijzen op het belang van vroegtijdig opsporen. Als menopauzeconsulent wijzen we eveneens vrouwen op het belang van (voorlopig nog) een 3-jaarlijks uitstrijkje zowel pre- als post-menopauzaal tot de leeftijd van 64 jaar.

Je houd misschien ook van..