Uncategorized

Week van de Valpreventie 2022

Tijdens de 11de week van de Valpreventie, die doorgaat van 25 april tot en met 1 mei 2022, worden de vijf Vlaamse provincies en Brussel uitgedaagd om over te gaan tot actie en de titel van ‘beste valpreventieprovincie van 2022’ binnen te halen.

Maar liefst één op de drie thuiswonende ouderen en één op de twee bewoners van woonzorgcentra valt jaarlijks, zo stelt het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen op haar website.

Zo is in beweging blijven een deel van de remedie. Beweging zorgt ervoor dat je fit blijft en verbetert bovendien de spierkracht, het evenwicht, de lenigheid en de mobiliteit, waardoor de kans op een val vermindert.

Ook een gezonde voeding is belangrijk om de spieren en beenderen sterk te houden. Calcium, vitamine D en eiwitten dragen hiertoe bij en verminderen zo de kans op vallen.

Geef ook voldoende aandacht aan je thuisomgeving in het kader van valpreventie. Zorg voor voldoende verlichting, aangepaste veilige schoenen, geen rommel of rondslingerende kabels, een trapleuning, … ze dragen immers bij tot valpreventie.

Ook een goed zicht helpt een val voorkomen, let bovendien op met geneesmiddelen die de waakzaamheid beïnvloeden en voorkom duizeligheid bij het opstaan.

Je houd misschien ook van..